MANDALA TEKENEN VOOR BEGINNERS (6 lessen)

Mandala is een woord uit India en betekent cirkel. Het tekenen en schilderen van mandala’s is een heel oud gebruik en werd vooral in kloosters door monniken gedaan. In de mandala’s schilderen zij hun goden in de godenwereld. De monniken schilderen deze mandala’s op stof of maken ze met gekleurd zand op de grond. Monniken mediteren veel. Dat betekent dat ze stil worden van binnen en proberen contact te maken met hun goden en met hun hart. Het maken van mandala’s en het kijken ernaar helpt monniken om dit contact te bereiken.

 

Mandala’s maken is al lang niet meer voorbehouden aan monniken. Zelf kun je ook mandala’s maken. Dit ga ik je leren in de beginnerscursus mandala tekenen. Om nu de rust en de ruimte voor onszelf te nemen... is de verstilling, de meditatie vanuit een mandala een leuke manier om contact te maken met de kern, jezelf. Omdat je in een cirkel werkt, biedt de mandala een beschermde ruimte met eigen regels. Hierin kun je spelen met kleuren en vormen. De rand van de cirkel is de grens waar je binnen kunt blijven, uit kunt breken, buiten kunt blijven en door naar binnen kunt gaan.

 

Als je er op let zie je overal mandala’s om je heen. Kijk maar eens naar de zon, een wiel, een oog, een ijskristal, een spinneweb, een bloem en ronde ramen in kerken.

In deze cursus gaan we de technische kant van het mandala tekenen leren kennen. Ik vind het erg belangrijk om eerst te techniek te leren kennen voordat je kunt leren om zelf mandala’s te ontwerpen.