Vrouwen in de overgang

 

De overgangsjaren luiden een periode in van geestelijke groei, van toenemende innerlijke kracht, die kan leiden tot nieuwe vrouwelijke wijsheid. Het is een natuurlijk veranderingsproces wat je niet tegen kunt houden.

Vrouwen zien vaak heel erg op tegen hun overgang. Dit komt omdat er lichamelijke ongemakken bij kunnen horen en dit is wat je overal leest of te horen krijgt. In deze cursus gaan wij op een creatieve manier kijken of we dit om kunnen draaien. Er zitten ook positieve kanten aan de overgang.

Je wordt van vrouw meer mens. Dit is het gevolg van de afname van de productie van vrouwelijke hormonen, dus heb je naar verhouding meer mannelijke hormonen in je. Hierdoor wordt je vaak minder besluiteloos en dus daadkrachtiger. Je zult je misschien minder aan gaan passen en vaker denken:

”Ik ben zoals ik ben!”

De tijd van lichamelijk moederschap is voorbij, de tijd van geestelijk moederschap begint.

 

We gaan met elkaar tekenen en schilderen, o.a. in de vorm van mandala’s. Daarnaast leer je van mij wat oefeningen die je helpen met het verwerken van je overgang. Je houdt een dagboek bij over je eigen ontwikkeling tijdens deze cursus. In dit dagboek schrijf je ook je huiswerk. Dit dagboek is uiteraard helemaal van jou. Je hoeft het aan niemand te laten lezen. We praten wel met elkaar over het huiswerk en de ontwikkelingen, maar je vertelt nooit meer dan je kwijt wil.

Deze cursus is niet alleen bedoeld voor vrouwen die in de overgang zitten, maar ook voor jongere vrouwen om te voorkomen dat je allerlei psychische klachten krijgt tijdens de overgang. Ook voor vrouwen die hun overgang al achter de rug hebben kan dit een heel zinvolle cursus zijn. We maken regelmatig in ons leven mee dat je overgaat van de ene toestand in de andere.

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 9 mensen.