Rouwverwerking

In de therapiegroep rouw- en verliesverwerking kan het gaan om het verlies van een partner, familielid of goede vriend.

 

Als je een verlies geleden hebt, nodig ik je uit hieraan deel te nemen. We werken met verschillende materialen om zo, met elkaar, uit te groeien tot een ‘’mooie stevige boom’’, ieder op z’n geheel eigen manier.

 

We werken o.a. met het spel ‘Alle sterren van de Hemel’. 'Alle Sterren van de Hemel' is een spel dat is ontworpen voor iedereen die een dierbare heeft verloren door de dood. Het doel is om de mensen die het spel spelen onderling contact te laten maken over hun verlies. Kinderen, jongeren en volwassenen. Het spel is een laagdrempelige manier om met elkaar te communiceren over emoties, herinneringen en ervaringen door middel van praten, tekenen, kleien, situaties uitbeelden etc. Je kunt bij dit spel niet winnen of verliezen.

 

Ervaring van een gezin:
We waren bij José om een creatief bordspel te spelen dat over rouw en de dood gaat. Mijn vier kinderen waren nog tieners toen drie jaar geleden mijn man plotseling overleed. Een week voor de sterfdatum wilden we op een andere manier stil staan bij het verlies en hoe het nu met ons gaat. Door het spel kwamen vragen en verhalen naar boven die we soms nog nooit eerder van elkaar hadden gehoord. Bijvoorbeeld: Hoe heb je het precies gehoord dat papa dood was? Heb je hem nog gezien? Maar ook meer algemene onderwerpen zoals: Hoe vond je de begrafenis? Heb je daar genoeg persoonlijks in kunnen leggen? Er waren tijdens het spel verdrietige momenten, maar ook mooie herinneringen. We hebben dingen aan elkaar verteld waarvan je soms denkt dat de ander dat wel weet maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Je hoefde niet op alle vragen antwoord te geven als je dat niet wilde. Toch hebben we daar weinig gebruik van gemaakt. Het bracht ons dichter bij elkaar en bij ons verdriet. Na 1,5 uur hebben we nog een tekenopdracht gedaan, ook n.a.v. het spel. Dit was voor sommige kinderen wel moeilijk. Ik vond het alles bij elkaar een mooie manier om stil te staan bij het verlies van de papa van mijn kinderen, van mijn liefste.